Halı Silmek İçin Pratik Bilgiler
24.03.2020

Hiç şüphesiz yaşam ortamlarımızda en çok temas ettiğimiz nesneler halılarımızdır ve halılarımız ile yalnızca biz değil; kir, toz, bakteri, alerjen ve daha birçok mikroorganizma gibi insan sağlığı üzerinde probleme neden olabilecek madde de temas halindedir. Dolayısıyla yaşantımızın büyük çoğunluğunda temas ettiğimiz halılarımızın hijyenine her an dikkat etmemiz ve düzenli temizlik süreçleri ile halılarımızın sağlığımız için bir tehdit haline gelmesine engel olmamız gerekir.

Halı Temizliğinde Püf Noktalar

Ev ortamında yapacağımız halı temizliği her ne kadar derinlemesine hijyen sağlamasa da, halılarımızın kısa ve orta vadede sağlığımız için zararlı kir, toz ve alerjenlerden arındırılmasına yardımcı olur. 

Bu açıdan baktığımızda; ev ortamında halımızı nasıl temizleyebileceğimize geçmeden önce detaylı ve derinlemesine bir halı temizliği için profesyonel halı yıkama firmalarından yardım alınması gerektiğinin altını çizmemiz gerekir.

Halı ve koltuk yıkamada sunduğu çok yönlü çözümler, alanında uzman teknisyenleri ve çevre dostu doğal solüsyonları ile halı temizliğinde % 100 hijyeni garanti eden firmamız, kullandığı yeni nesil halı yıkama tekniği ile halılarınızı daha detaylı temizlerken standart tekniklere kıyasla çok daha az su kullanımına bağlı olarak oldukça çabuk bir şekilde kurumasını sağlıyor. 

Ev ortamında yapacağımız halı temizliğinde önemli noktalardan biri de temizlik için tercih edeceğimiz üründür. Bu noktada bizim tavsiyemiz; piyasada halı temizleme ürünleri olarak kategorize edilen ve içerisinde barındırdığı agresif kimyasallar ile gerek insan sağlığı gerekse de doğaya zarar veren temizlik ürünlerinden uzak durulması yönündedir.

Karbonatla Halı Temizliği

Yalnızca halı temizliğinde değil mutfak lavaboları ve giysiler başta olmak üzere birçok farklı temizlik sürecinde kullanılan karbonat, beyazlatıcı etkisi ile halılarımızdaki yüzeysel lekeleri çıkartmak adına kullanabileceğimiz en önemli bileşenlerden biridir.

Bu aşamada dikkat çekmemiz gereken bir nokta; karbonatın lekeler üzerindeki etkisini daha da pekiştirebilmek amacıyla sirke ile birlikte kullanılması gerektiğidir.

Halımızdaki lekelere karbonat ve sirke ile müdahale etmeden önce yapmamız gereken; halımızın yüzeyine tutunan kir ve tozları elektrik süpürgesi yardımıyla ortadan kaldırmaktır. Hassas yapılarından dolayı ipek ve el dokuma halılarda elektrik süpürgesi kullanımına özen gösterilmesi ve halıda deformasyona neden olacak bir işlem yapılmaması önemli bir detaydır.

Karbonat ve sirke ile halılarımızdaki yüzeysel lekeleri çıkartırken yapmamız gerekenler;

  • Halımızdaki lekenin üzerine lekeyi tamamen kaplayacak şekilde karbonat döküyor ve bir bez ya da orta derece sertlikte bir fırça yardımıyla karbonatın leke ile tepkimesini sağlıyoruz.
  • İkinci adımda ise karbonat döktüğümüz ve daha sonrasında fırçaladığımız bölgeye yaklaşık yarım su bardağı miktarında sirkemizi döküyor ve lekeli bölgenin sirkeyi tam anlamıyla emmesini bekliyoruz.
  • Sirke lekeli bölge tarafından emildikten sonra karbonat ve sirke ile işlem yapmadan önce halımızı süpürmek için kullandığımız elektrikli süpürgemizle lekeli bölgeyi süpürüyor ve lekenin ortadan kalkması için kurumaya bırakıyoruz.

olarak sıralanabilir.

Görüldüğü üzere karbonat ve sirke kullanarak halıdaki belirgin lekeleri ortadan kaldırmak oldukça kolaydır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; her ne kadar etkili bir bileşen olsa da karbonatın da müdahale edemeyeceği leke ve derinliğin olduğudur. Dolayısıyla halımızın derinlerine işleyen lekelerde uzman yardımı almamız çok daha doğru bir bakış açısı olacaktır.

Halı Silerken Nasıl Bez Kullanılır ?

Halılarımızı silerken kullanacağımız bez ile ilgili kesin bir yaklaşım olmamakla beraber, kullanacağımızın bezin eğer herhangi bir kimyasal ürüne temas ettiyse tam anlamıyla dezenfekte edilmeden kullanılmaması gerekir. Yine halımızı sileceğimizin bezin nem oranına dikkat etmemiz diğer bir ifadeyle silme bezinin gereğinden fazla ıslam olmamasına özen göstermemiz önemlidir.

Arap Sabunuyla Halı Nasıl Silinir ?

Karbonatta gördüğümüz yaygın kullanım alanını arap sabununda da görmemiz mümkündür ve arap sabununun bu denli yaygın kullanım nedenlerinin başında; inatçı ve derinlere işleyen lekelere müdahale edebilmesi gerekir.

Karbonattan farklı olarak arap sabunuyla yapacağımız halı temizliği esnasında ılık su kullanmamız yeterli olur. 

İlk etapta karbonatta olduğu gibi arap sabununda da halımızın üzerindeki kir ve tozları elektrik süpürgesi yardımıyla temizlememiz gerekir.

Daha sonrasında ise halımızdaki lekenin genişliğine bağlı olarak ılık su içerisinde köpürttüğümüz sabunumuzu lekeli bölgeye bez yardımıyla uyguluyoruz. 

Lekeli bölgeyi arap sabunuyla iyice ovaladıktan sonra yine su yardımıyla duruluyoruz ve kuruduktan sonra lekemizin durumuna bağlı olarak bu işlemi birkaç kez daha uyguluyoruz.

Tabii burada kritik bir nokta; işlemi uygulama esnasında halımızın yapısında deformasyona neden olmamak adına bezi halıya agresif bir şekilde bastırmamamız gerektiğidir.