Halıdaki Yağ Lekesi Nasıl Çıkar ?
Yaşam ortamlarımızın en çok kullanılan nesnelerinden biri olan ve insan yaşamının tam ortasında yer alması ile zaman zaman zorlu lekelere ev sahipliği yapan halılarımızda karşılaşmamızın muhtemel olduğu bir leke de şüphesiz yağ lekesidir. Yağ lekeleri, uygulayacağımız doğru teknikler ile halımızdan sökülebilir fakat dikkat etmemiz gereken nokta; yağ lekesine, halıdaki çay lekelerinde olduğu gibi bir an önce müdahale edilmesi gerektiğidir.
Halıdaki Yağ Lekesini Çıkartmak İçin Alternatif Yöntemler
Halıdan yağ lekesini çıkartmak noktasında kullanabileceğimiz yöntemler kendi içerisinde farklılık gösterse de, halımızda yağ lekesi oluştuktan sonra ilk yapmamız gereken standart uygulamadır ve halımızdan lekenin tümüyle sökülebilmesine yardımcı olması ile oldukça önemlidir.
Halımıza yağ lekesi döktüğümüz anda; yağ lekesini emdirmek adına temiz ve beyaz bir kağıt havlu, sünger ya da bez kullanmalıyız. Burada özellikle beyaz rengine vurgu yapılmasının nedeni; yağ lekesini çıkartma esnasında kullanacağımız malzemenin renginin akmaması amacına dayanır.
Tam bu noktada halılarınızın yapısının deforme olmaması ve lekelerin kalıcı bir hale gelmemesi adına; halınıza yağ dökülmesi gibi durumlarda halı yıkamada profesyonel ve uzman bir firma ile iletişime geçmenizin en doğru yaklaşım olacağının altını çizmemiz gerekir.
Halıdaki Yağ Lekesi Mısır Nişastası ve Kabartma Tozu ile Nasıl Çıkar ?
Halılarımızda karşı karşıya kaldığımız yağ lekelerini çıkartırken kullanabileceğimiz ilk yöntem; mısır nişastası ve kabartma tozudur. Bu yöntemi uygularken;
- İlk adımda; halıda yağ dökülen bölgeyi mısır nişastası ve kabartma tozu ile kaplamalıyız.
- İkinci adımda ise; en önemli özelliği yağ emmek olan mısır nişastasının halıdaki yağ lekesine nüfuz etmesini beklemeliyiz. Mısır nişastası ve kabartma tozu günlük hayatta kolaylıkla temin edilebilen ürünler olduğundan dolayı bu yöntem uygulamada hayli sık tercih edilir. Burada dikkat çekmemiz gereken bir nokta; lekenin büyüklüğüne bağlı olarak mısır nişastası ve kabartma tozunun nüfuz süresinin değişeceğidir. Dolayısıyla daha geniş alana yayılan lekelerde daha uzun bir süre beklememiz gerekir.
- Üçüncü ve son adımımızda yani kabartma tozu ve mısır nişastası yağın etkidiği bölgede yeterince bekledikten sonra; yağ lekesini sökmek adına kullandığımız ürünleri halıdan süpürürüz.
Halıdaki Yağ Lekesi Çamaşır Deterjanı ve Su ile Nasıl Çıkar ?
Halıdaki yağ lekesini çıkartman noktasında kullanılan yöntemlere bakıldığında çamaşır deterjanının halımızda deformasyona neden olabilme ihtimali dolayısıyla en az tercih edilen tekniklerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Nitekim genel itibariyle baktığımızda; yağ lekelerinin halıdan sökülmesi esnasında inisiyatif almamamız ve uzman bir halı yıkama firmasına danışmamız gerektiğini bir kez daha ifade etmek gerekir.
- Bu yöntemin uygulanması amacıyla ilk etapta 1 çay kaşığı miktarında deterjan ile 2 su bardağı ölçüsünde sıcak suyu karıştırmamız gerekir.
- Daha sonrasında karışımımızı yağ lekesinin etkidiği bölgeye sürmemiz ve yeterli kadar ovalamamız gerekir.
- Ovalama işlemi tamamlandıktan sonra işlem yaptığımız bölgeyi su ile durulmamız gerekir fakat bu noktada da karşımıza bir problem çıkar. Halının su ile durulandıktan sonra kuruması sürecinde bakteri ve mikroorganizmaların faaliyetlerine uygun bir ortam oluşur. Dolayısıyla yağ lekesini çıkartmaya çalışırken sağlıksız halılar ile karşı karşıya kalma ihtimalimiz ortaya çıkabilir.
Halıdaki Yağ Lekesi Soda Kullanarak Nasıl Çıkartabilirim ?
Bildiğiniz üzere bazı lekeler üzerinde soda müthiş bir etkiye sahiptir. Halı üzerine dökülen yağ lekesi üstüne soda dökülür ve halı bastırılmadan bez yardımı ile silinir. Soda artıkları kalmaması için kesinlikle su ile silinmesi gerekir bunun dışında işlemler bittikten sonra mutlaka doğal kurutma yöntemleri kullanılarak kurutulmalıdır.